Hammerhovedet. Det er det sidste led, inden strengen bliver slået mod strengen. Tætpakket filt rammer en kobberindpakket stålstreng og skaber en lyd. Men hvad er det egentligt, hammerhovedet gør for lyden?

Når du trykker på tangenten for at spille en tone, går en mekanisk proces i gang, for at du kan få en lyd ud af klaveret. Som sagt er et led i denne proces, hammerhovedets slag mod klaverstrengen. Hammerhovedets funktion er derfor at sørge for, at strengen bliver ramt optimalt og giver den bedste lyd fra sig, som holder lang tid og har en behagelig klang.

Brug hovedet

Efterhånden som du får spillet på dit klaver, mister filten på hammerhovederne over tid sin elasticitet. Som du kan se på billedet nedenunder, så laver strengene mærker i filten. Jo dybere disse furer bliver, jo mindre skøn bliver lyden. Det resulterer i, at tonen bliver mere hård og uskøn i klang, og hvad der engang lød smukt, lider nu under dårlig lyd.

Fugt kan også have indflydelse på filten, som også kan resultere i, at filten hærdes. Her er det vigtigt at holde den rette luftfugtighed for at undgå dette problem. Læs mere om, hvordan du kan passe på dit klaver her.

Hvad kan man gøre?

For at få rettet op på denne mislyd kræver det, at hammerhovederne bliver slebet og derefter intoneret, for at dit klaverspil ikke bliver plaget af hård filt.

Ligesom det er en god ide regelmæssigt at få stemt sit klaver, er det også en god ide at få serviceret sit klaver. En del af denne servicering kan indbefatte gennemgang af hammerhovederne og eventuel slibning af dem. Når hammerhovederne bliver slebet, fjerner man de mærker, som strengene efterlader efter brug.

At intonere hammerhovederne betyder, at man løsner op i filten og rykker rundt på spændingerne. Ved at gøre dette kan man ændre udtrykket i lyden og for eksempel få en blødere tone.

Husk, at slibning og intonering af hammerhovedet kun kan gøres et begrænset antal gange. På et tidspunkt er det nødvendigt at udskifte hammerhoveder og stilke.

Den bedste lyd

For at få den bedste lyd er det vigtigt, at hammerhovedet er slebet efter en bestemt form. Det gælder om at slibe hovedet på en sådan måde, at det rammer strengen optimalt. På den ene side må det ikke blive for rundt, da det kan være med til at dæmpe strengen samtidig med, at man slår den an. På den anden side må den heller ikke være for spids, da det kan give en for skarp lyd, som er ubehagelig at lytte til og kan blive sværere at kontrollere, når man spiller.

Vi kan hjælpe dig

Hos Christensen Piano kan vi hjælpe dig med at gennemgå dit klavers hammerhoveder og sørge for, at det får sin bedste klang igen. Giv os et kald på telefon 4024 4874, eller skriv til os på mail: info@christensenpiano.dk.